Amerika’da Üniversite
Amerika, gelişmiş yapısı ile göçmenler kadar öğrencilerin de dikkatini çeken bir ülkedir. Yaşam şartlarında sunduğu kolaylıklar, ekonomik gücü, dünya üzerindeki siyasal gücü gibi birçok konuda kendini geliştiren ülke, yerlileri kadar yabancıları da barındıran bir ülkedir. Geçmişte ülkeye gitmek için çok fazla şart koşulmasa da günümüz etkilerinden dolayı artık vize almak biraz daha zor hale getirildi. Ülkeye gitmek isteyenlerden kesin olarak istenen maddi bedellerin yanı sıra bir de ülkesi ile barışık olma şartı, çoğu göçmenlerin iltica etmesini engelledi, bu durum Amerika’nın daha yaşanılır bir ülke haline gelmesini sağladı.
Türkiye’den ve dünyanın çeşitli yerlerinden Amerika’da üniversite eğitimi almak için başvuru yapanların sayısı oldukça fazladır. Enstitüsü (Institute of International Education) işbirliği ile yayınlanan rapora göre 1 yıl içerisinde yurtdışında eğitim için Amerika’ya gelenlerin sayısı 974.926 olarak açıklandı. Bu da gösteriyor ki ülkenin eğitim için sağladığı avantajlar çok yüksek ve öğrencilerin kariyer yapması için iyi bir basamaktır. Türkiye’den Amerika’da üniversite eğitimi ve dil eğitimi için gidenlerin sayısı da bir hayli yüksektir. Yine aynı kurumun verdiği rapora göre 1 yıl içerisinde Türkiye’den giden öğrenci sayısı 10,724 olarak belirlendi. Bu rakam, ülkenin eğitime verdiği önem ve eğitim sonrası kolay iş bulma imkanının fazla olduğunu teyit etmektedir.
Amerika üniversiteleri, devlet kontrolü altında oldukları için yurtdışından gelen öğrenciler bu konuda gayet rahat ediyorlar. Sunulan imkanlar ve öğrencilere tanınan haklar konusunda oldukça yüksek seviyede olan ülkede öğrencilere sunulan yaşam şartları ve konaklama imkanları sayesinde eğitim hayatının çok daha başarılı bir şekilde yürümesi sağlanabiliyor. Müreffeh bir toplum olması, ekonomik açıdan yüksek olması gibi diğer etkenler de üzerine eklenince öğrencilerin gözde tercihleri arasında yer almayı başarıyor.
Amerika’da üniversite eğitimine başlayabilmek için en azından belirli bir TOEFL ya da IELTS düzeyinde İngilizce dil bilgisine sahip olunması gerekmektedir. Amerika’da lisans eğitiminin dönemleri Eylül ayı civarı başlayıp Haziran ayı civarında sona ermektedir. İyi bir Amerikan üniversitesinden kabul alabilmek için 5 üzerinden 4 ortalama, en az 2 referans mektubu ve maddi kaynaklarınızı gösteren banka teminat mektuplarıdır.
Amerika’da 3500’ün üzerinde üniversite bulunmaktadır ve çok iyi bir ortalamanız olmasa da sizi kabul edecek bir üniversite mutlaka bulunmaktadır. Kesin bir kabul elde edebilmek için eğitim döneminin başlamasından en az altı ay önceden okullara başvurmaya başlanmalıdır.
Amerikan üniversitelerine 4 yıllık lisans eğitimi için başvurularınızı başlattığınızda, İngilizce dil seviyenizin istenen düzeyde olduğundan emin olun, sizden ayrıca GMAT, GRE, MCAT, LSAT veya MAT sınav sonuçları da istenebilir. Niyet mektubunuzda neden o üniversite ve o bölümde eğitim almak istediğinizi açık bir biçimde ifade edebilmenizgerekir. Ayrıca tavsiye mektupları, not ortalamanız ve ilgilendiğiniz bir sosyal alan da kabul almanızda etkin rol oynayacaktır.
Amerika’da Üniversite Çeşitleri
İki Yıllık Eğitim (Community College, Ön Lisans)
Amerika’da üniversite okumanın ikinci bir seçeneği ise iki yıllık ön lisans üniversitelerdir. Bu üniversitelerin kuruluş amacı, liseden mezun olan öğrencilerin kısa sürede üniversite hayatına adım atmalarını sağlamaktadır. Amerika’da 3,600 adet iki yıllık üniversite bulunmaktadır. Bu rakama özel üniversiteler de eklendiğinde rakam 10,000 dolaylarına ulaşmaktadır.
Amerikalılar, genellikle liseden mezun olduklarında genellikle iki yıllık üniversiteleri tercih ederler. Bunun nedeni; uzak yerlerde okumak istememelerinden kaynaklanmaktadır. Ön lisans öğrencileri, başarılı olduklarında bu başarıyı dört yıllık üniversite hayatına geçiş için kullanabilmektedirler. Bu nedenle iki yıllık üniversiteler daha cazip gelmektedir.
Dört Yıllık Eğitim (Lisans)
Amerika’da üniversite, diğer ülkelerden daha farklı bir sistem üzerinde yürür. Dört yıllık üniversiteler veya diğerlerinde eğitim sistemi 9 alan üzerinde verilmekte olup her alanın kendine göre dalları vardır. Eğitimin ilk iki yılında genel eğitimler yani tarih, İngilizce, fen bilgisi, matematik gibi dersler işlenir.
Amerika üniversitelerinde diploma alabilmek için Türkiye’de olduğu gibi vize veya final sınavları bulunmuyor. Bunun yerine kredili sistem işlenmektedir. 2 yıllık üniversitelerden mezun olabilmek için 60 kredi, 4 yıllık üniversitelerden mezun olabilmek için ise 120 kredi şartı vardır.
Doktora
Amerika’da yüksek lisans eğitiminden sonra yapılabilen doktora için master yapma şartı aranmıyor. Ancak doktora eğitimini alabilmek için bazı üniversiteler GRE ve GMAT sınavlarına girilmesi şartı koşuluyor. Amerika’da doktora yapan öğrenciler, burs almak yerine genellikle bir işletmede asistanlık yaparlar, bu da eğitim süreçlerinde masraflarını karşılamak için yeterli gelebilmektedir. Asistanlık pozisyonları öğretim asistanlığı veya araştırma asistanlığı yapılabilmektedir. Tabi bunun için de iyi bir puana ihtiyaç duyulduğunu belirtmek gerekiyor. Doktora süresi üniversitelerin durumuna göre değişiklik göstermekle birlikte genellikle 4 yıl sürüyor.
Amerikada OPT (Optional Practical Training)
Amerika’da üniversite eğitimi, öğrencilerin başarısının katlanması adına kısa vadeli olmamakla birlikte seçenekler dahilinde sunulmaktadır. Ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimini tamamlamış öğrenciler Amerika’da Optional Pratical Training (OPT) programına katılabilirler. OPT, öğrencilerin mezun oldukları alanlarda çalışmalarına verilen isimdir. Mezun olmuş öğrenciler bu haklarını kullanabilmekle birlikte, iş bulma sorumluluğunu kendileri üstlenirler. Eğitim görülen alanda OPT programına katılan öğrenciler, genellikle 1 yıl kadar programa dahil olurlar ancak mühendislik veya teknik bir alandan mezun olanlar 29 aya kadar OPT programlarında kalabilirler.
Yaşam koşulları
Modern hayatın zirvesine çıkmayı başaran Amerika Birleşik Devletleri (ABD) eyalet sistemi ile yönetilen bir ülkedir. Tüm kentlerinde yaşam koşulları aynı olmasa da herhangi bir konu açısından düşük seviyede olan bir kentinin olmadığını söylemek mümkündür. Ulaşım, alt yapı, sosyal alanlar, kültüre etkinlikler ve festivallerle yılın neredeyse tüm günlerinde hareketli olan ülke, sıcak halkı ile yurtdışından gelen öğrencilere daha nazik davranır. Ancak göçmenler için aynı şeyi söylemek mümkün değildir. Zira başında da belirttiğimiz gibi Amerika’da oturum almak veya çalışma izni almak için bir hayli şart koşulmaktadır. Maddi gücün yerinde olması, meslek sahibi olunması ve ülkesi ile barışık olması en temel şartlardır. Bu şartları yerine getirmeden gidenler ise bir şekilde kaçak giriş yapmaktadırlar bu da Amerikalıların ters tepki vermelerine neden olmaktadır.
Amerika’da üniversite eğitimi almak isteyen öğrencilerin olumsuz yönlerden pek etkilenmediklerini belirtmeden geçmemek gerekiyor. Vize başvurusunda istenen şartların neredeyse tamamı öğrenciler için de geçerli olduğu için maddi anlamda zengin olan öğrenciler daha sıklıkla Amerika’da üniversite okuma imkanına sahip olabiliyorlar. Bu da rahat bir eğitim sürecinin devam etmesi adına önemli bir adım olarak kendini gösteriyor.
Neden Amerika’da Üniversite?
Amerika’da üniversite eğitimi görmek isteyen öğrenciler, birçok açıdan avantajlı olacaklarını bildikleri için tercihlerini bu yandan yapmaktadırlar. Akademik mükemmellik seviyesinde ciddi anlamda yükselmeyi başaran üniversiteler, öğrencilere sundukları avantajlı eğitim fırsatları sayesinde mezun olduklarında daha yüksek yerlere gelebilmektedirler. Dünyanın kabul ettiği bir ülkede üniversite eğitimi almak, her hâlükârda diğer yerlerden daha farklı olacaktır. Teorik bilgilerin pratik uygulamaya geçirildiği Amerika üniversitelerinde öğrenciler aldıkları eğitimi daha rahat hayata geçirebildiklerinden mezuniyetleri basit bir diploma ile sınırlı kalmıyor.
Amerika, her anlamda gelişmiş yapısı ile dünyanın en gözde ülkelerinden biri olmayı sürdürürken, eğitim dünyasına verdiği önem ile bilim adamları, edebiyatçılar ve teknoloji dünyasına sunduğu yetenekli kişilerle ön plana çıkıyor. Yıllık eğitime harcadığı bütçenin büyük rakamlara tekabül etmesi, eğitim hayatında yeni alternatiflere yer vermesi, üniversitelerin denetim altında olması gibi pek çok neden, ülkede eğitimin kaliteli bir düzeyde olmasını sağlayan önemli unsurlardır. Yerel halkına sunduğu olanaklar gibi uluslararası öğrencilere sunulan hakların da oldukça mükemmeliyetçi olması, Amerika’da üniversite eğitimi görmek isteyenlerin gözlerini kamaştırıyor. Amerika’da eğitim sürecini en iyi şekilde tamamlamak isteyen öğrencilere sunulan imkanlar, konaklama imkanları ve diğer avantajlar sayesinde istediklerini elde edebiliyorlar.
Burs imkânları: Amerika’da üniversite eğitimi gören öğrenciler her anlamda daha avantajlıdırlar. Eğitim sisteminin kaliteli olmasının yanında bir de uluslararası burs imkanlarının fazla olması da öğrencilerin işini kolaylaştırmaktadır. Üniversitelerin burs imkanları dışında mezuniyetlerine kadar ki süreçte eğitimcilerin yakından ilgilenmeleri ve oryantasyon programlarının düzenlenmesinden akademik yazı yazma ve öğrencilerin mezuniyetine hazırlanmasına kadar tüm aşamalarda öğrenciler için destek sunulmaktadır.
Araştırarak öğrenme: Genel olarak üniversitelerde eğitimler, teorik bilgiler üzerindedir. Ancak Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) durum daha farklıdır. Eğitimler teorik, pratik ve araştırma temelleri üzerinde yürütüldüğü için öğrencilerin aldıkları eğitimden verim almaları daha kolay oluyor. Bu da eğitim süresinin sonunda mesleki hayatında büyük olanaklar tanıyarak öğrencinin iş hayatına geçişinde direkt olarak yüksek bir kariyerler işe başlamalarına olanak tanıyor.
Esnek eğitim: Amerika üniversitelerini diğer ülkelerden ayıran en belirgin özelliği esnek eğitimlere sahip olmalarıdır. Uluslararası öğrenciler için ayrıca sundukları esnek eğitim ve olanaklar sayesinde dışarıdan gelen öğrenciler eğitimlerini çok daha rahat bir düzeyde tamamlama ayrıcalıklarına sahip olabiliyorlar.
Kültürel yaşam: Etnik köken bakımından bir hayli zengin olan Amerika Birleşik Devletleri (ABD), yurtdışından gelen öğrencilere sağladığı imkânların haricinde bir de sosyal hayatta çeşitli kültürlerle iç içe olma fırsatı da sunmaktadır. İnsanlarla diyalog, kaynaşma ve kültürel anlamda farklı kültürleri tanıma olanağı yakalayan uluslararası öğrenciler, gerek eğitim hayatlarında gerekse de eğitim sonrası hayatlarında kültürel yaşamın etkisi ile devam ederek daha geniş platformlarda kendilerini tanıtma imkanı bulabiliyorlar.
Ekonomik rahatlık: Amerika, ekonomik olarak dünyanın en gelişmiş ülkelerinden biridir. Amerika üniversitelerinde eğitimin kaliteli olması kadar ekonomi dünyasında da belirgin farklılıklara sahip olan ülke, yaşam kalitesinde gösterdiği önem ve hassasiyetinden dolayı her ülkeden insanların yerleşmek istedikleri bir ülke haline gelmiştir. Uluslararası öğrenciler, Amerika’da üniversite eğitimi alırken ülkenin ekonomik refahından da yararlanma imkanına sahip olabiliyorlar. Derslerden arta kalan zamanlarda çalışma imkanı, ekonominin yaşam koşullarına sağladığı avantajlar vs. öğrencilerin öğrenim döneminin çok daha iyi geçmesinde etkili olabiliyor.
Yaşam özgürlüğü: Amerika insanları özgürlüklerine düşkün insanlardır. Bu da uluslararası öğrencilerin yaşamına sirayet etmektedir. Özgürlüğü benimseyen öğrenciler, gerek eğitim hayatlarında gerekse de eğitim sonrasında bu özelliklerini kullanarak iş hayatlarında rahatlıkla kullanabilmektedirler. Yaşam özgürlüğü, insan hayatının her alanında işe yarayan bir davranış biçimidir.
Amerikada Üniversite Eğitimi için Vize Şartları
Amerika’da üniversite okumak isteyen öğrenciler F1 vizesi çıkartırlar. Amerika öğrenci vizesi kurallarında istenen belgeleri tamamlayan ve gerekli ekonomik şartlara sahip olan öğrenciler, kolaylıkla vize alabilmektedirler.